MUSTERIET
INLÄMNING AV ÄPPLEN HAR STÄNGT FÖR SÄSONGEN!
Vi är glada att hjälpa dig förvandla dina äpplen till härlig dryck! Njut av saften från din egen frukt, skapad med vårt hantverk. Från och med den 1/9 tar vi emot äpplen. Du får tillbaka dina egna äpplen i form av must.
Vi erbjuder två olika alternativ för mustning av dina äpplen; råmust eller pastöriserad must.
Börja alltid med att boka en tid innan du plockar och tvättar dina äpplen!
Minimimängd är ca 25 kg äpplen.
Pastöriserad must kan man förvara i rumstemperatur (helst svalt och mörkt) och musten har lång hållbarhet, minst 12 månader, helt utan tillsatsämnen. Öppnad förpackning i kylskåp håller i minst fyra veckor.
3L BiB pastöriserad must med etikett: 120kr oavsett antal.
Byt ut BiB mot en vacker 1L glasflaska & etikett +25kr/st. Se bild nedan.
Rå eller färsk must, som du själv fryser eller jäser, kostar 20kr/kg äpplen.
Ta med egna kärl på minst 5L eller välj våran vackra 1L glasflaska & etikett +25kr/st eller 3L BiB & etikett +20kr/st.
Se bild nedan.
Fungerar utmärkt som gåva!
Lämna äpplena på den angivna platsen i bokningsbekräftelsen.
Glöm inte att fylla i bokningsformuläret nedan med kontaktuppgifter och vilken typ av behållare du önskar; 1L glasflaska eller 3L bag in box (BiB).
Det går även att musta päron, druvor och bär, men tyvärr kan vi inte musta stenfrukter som plommon.
Från 50 kg äpplen får du ut mellan 50-75% must, vilket motsvarar cirka 25-38 liter. Olika äppelsorter ger olika utbyte.
Äpplena bör vara väl mogna men inte mjöliga – de ska balansera mellan sötma och syrlighet. Ett utmärkt sätt att avgöra äpplets mognad är att dela det och skåda kärnorna; om de är mörka, är det ett gott tecken. Förblir de ljusa, ge det lite mer tid. Fallfrukt och äpplen med skorv kan med glädje mustas, då skalet försvinner under mustningsprocessen.
Äpplen som blivit mörkbruna, mögliga eller ruttna kan dock inte förvandlas till must. Inte heller fallfrukt från djurhagar, då dessa kan hysa kolibakterier. Sommaräpplen, såsom Transparente Blanche, är oftast olämpliga för mustning. Mjuka äpplen stoppar pressen, har en otillräcklig vätskenivå och är inte att rekommendera.
ANVÄND ÄPPLEN DU KAN TÄNKA DIG ATT ÄTA!
DOCK EJ MJÖLIGA SOMMARÄPPLEN!
Minimum volym för inlämning är 25 kg. Om du har mindre än 25 kg (motsvarande ungefär 4-5 fulla papperskassar) så maila in till oss på hej (@) farmersfriends (.) se med er förfrågan så hittar vi en lösning.
Boka mustning
Fyll i formuläret, välj ett önskat datum och uppskatta hur mycket frukt du har med dig. En vanlig papperskasse full med äpplen väger ca 10 kg. Avsluta med att klicka på genomför bokning. Se efter så att din e-postadress och mobilnummer blir korrekt. Vi skickar ett bekräftelsemail till dig via e-post när vi mottagit bokningen – välkommen!
För upphämtning/avlämning i Mellbystrand med omnejd kontakta oss för en lösning.
Så här går det till att musta egna äpplen
Vårt mål är att det ska vara enkelt att genomföra en mustning av egna äpplen hos oss, vi har delat upp processen i 4 steg. Har du några frågor är du varmt välkommen att höra av dig!
Boka din mustning
Du fyller i bokningsformuläret nedan, vi återkopplar med bekräftelse och bokningsnummer.
Fruktmängd
Vi behöver minst 25kg äpplen päron eller druvor, en ICA papperskasse väger ca 10kg eller mer när den är full.
Lämna frukten
Du lämnar in den tvättade frukten hos Farmers & Friends på anvisad plats som står i bokningsbekräftelsen.
Musten tillverkas
Vi genomför mustningen och skickar ett email när musten är färdig att hämta. Det tar någon/några dagar för oss att musta en dags inlämning då det verkligen är högtryck denna äppelsäsong. Vi har även vår övriga verksamhet att bedriva så vi ber om förståelse om det dröjer mer än nån dag. Vi hör av oss när den är färdig! Betalning sker när musten är färdig, du kan betala med kontanter, kort eller Swish.